Nyhetsbrev juni

Nu i juni har vi kunnat njuta av en riktig högsommarvärme. Vi har äntligen fått lite efterlängtat regn även om det skulle behövas lite mer - men helst inte precis under kommande midsommarfirande. Bostadsmarknaden har backat men så smått har priserna börjat att återhämta sig. Små tal men under fler månader. Tendensen kring inflation och räntor utvecklar sig också i positiv riktning. De tioåriga boräntorna är faktiskt lite lägre än 3-månadersräntan, vilket är en tydlig indikation på de framtida förväntningarna.

Vi börjar runda av denna vår och vi känner tillförsikt inför framtiden på lite längre sikt. Det är inte över än men det hade kunnat se mycket värre ut än vad vi ser. Fastighetsbolagen på börsen har kunnat låna till nästan ingen ränta alls och nu är det över. Man kan lugnt säga att det inte har varit roligt att äga fastighetsbolag på börsen, som är så mycket tidigare och snabbare på att justera framtida förväntningar. Kreditinvesteringar kan ibland kräva långsiktighet och har en viss förskjutning till den allmänna konjunkturen. Vi har ordentliga säkerheter i våra lån men i sådana här tider måste vi vara följsamma – framför allt när vi ser att ekonomin börjar vända.

Bankerna har blivit än mer återhållsamma med krediter när pengar flödar ut ur systemen vilket ökar våra möjligheter till att göra bra affärer. Rent allmänt så är vi ganska dyra – det vill säga att vi kräver väsentligt högre räntor än bankerna.

Boverket prognostiserar att ny- och ombyggnationen når historiska bottennivåer vilket är tråkigt för alla som behöver bostad och är även ett viktigt samhällsproblem. Tillåter man sig att bara se till sin egen verksamhet så är det dock inte bara negativt. Det kan innebära bättre affärsmöjligheter för oss och dig som kund i och med att ett minskat utbud av bostäder kan hjälpa till att hålla priserna uppe på det som produceras.

(Källa: Boverkets prognos 2023-06-08)

 

Vi vill med dessa rader önska alla våra kunder en glad midsommar och en riktigt skön och avslappnande sommar!

 

Med vänliga hälsningar

Svensk Kreditförmedling AB
Nils Revvik