Nyhetsbrev maj
Sommaren närmar sig och vi blickar tillbaka på en vår med alltmer åtstramad ekonomi och minskat konsumtionsutrymme. Effekterna i ekonomin tar tid för att visa sig och vi ser sannolikt inte de totala effekterna än på ett tag. Det finns dock flera positiva indikationer. Elpriset har sjunkit kraftigt (i södra Mellansverige föll det från 3 kr i dec 2022 till strax under 1 kr per KWh i april enligt Vattenfall) och har stabiliserats snabbare än väntat. Drivmedelspriserna har också återgått en del från de högsta topparna (Diesel från 27 kr/l till 21,4 kr/l och 95 oktan från 24 kr/l till 19,7 kr/l). Prisfallen på bostäder har bromsat in och i flera områden i Sverige till och med stigit med cirka 1 % under mars och april enligt Svensk Mäklarstatistik. Bostadsrätter har totalt backat drygt 10 % och villor 13 % över riket de senaste 12 månaderna. Riksbanken höjde styrräntan den 3 maj till 3,5 % och det pratas om en kommande höjning på ytterligare 0,25 % men att ytterligare höjningar är osäkra. Inflationen (KPI) som drabbat oss alla hårt har på rullande årstakt gått från hela 12,3 % i dec 2022 till 10,5 % i april 2023. Det är fortfarande väldigt högt men det går åt rätt håll.
SBAB är relativt transparenta med sina boräntor och har man rimligt bra låneförutsättningar ligger en rörlig 3 månaders ränta på 4,27 % medan en 10 årig ränta ligger på 4,16 %. Enligt deras prislista toppar räntan om strax över ett år, för att sedan vända ner. Värt att notera är att man betalar en försäkringspremie för det skydd man får vid en 10 årig räntebindning, varför de korta räntorna kan förväntas bli väsentligt lägre. Några nollräntor skall man dock inte vänta sig. Detta är det nya normala.
Med högre finansieringskostnader och inflation så är det svårt för byggföretag att få ekonomin att gå ihop och nybyggnadstakten sjunker nu kraftigt. Man talar om att den kan bli så låg som drygt 30 000 nya bostäder 2023-2024 mot 70 000 påbörjade bostäder 2021. Man kan nästan vänta sig olika statliga åtgärder för att mildra situationen, som kan få betydande konsekvenser. Bostadsbristen har dock inte minskat och när marknaden landat tror vi att man genom olika vägar måste få i gång byggandet igen.
Likviditeten i marknaden är stram och bankerna tvingas hålla igen med nya krediter vilket öppnar nya marknader för oss med låntagare som tidigare gick till någon av de stora bankerna. Detta är positivt för våra investerare.
Vi och våra projektörer har också drabbats av den allmänna konjunkturen och vi dras med en del förseningar. Vi skrev tidigare om att vi hade en väntad förlust i ett pantrealiserat projekt. Auktionen gick dock bättre än prognos och räknar man in utbetalda räntor så kommer vi att gå skadelösa ur denna situation. Det betyder att vi ännu inte har haft någon reell kapitalförlust. Det är ett bevis på att vi jobbar på rätt sätt. I detta fall blev utfallet nästan 30 % över vad vi hade befarat.
Man måste alltid vara beredd på förluster när man får så hög ränta men en viktig fråga kring kredithändelser är hur man hanterar dem.
Totalt sett har vi förmedlat över 900 MSEK i lån och 482 MSEK är återbetalt. Våra kunder har hitintills fått dela på över 64 MSEK i räntor. Med det sagt anser vi oss vara ett väldigt bra komplement till bank och aktiesparande. Via Savelend kan man även bredda sin kreditportfölj till bland annat konsumentkrediter och factoring.
Med vänliga hälsningar
Svensk Kreditförmedling AB
Nils Revvik
